Ingrediënten;
Voor de kip en de marinade:
- 4 kippenpoten (300 gram vlees)
- 2 Aziatische knoflook
- 1 middelgrote sjalot
- 1 sterk geurende citroengras
- zest en sap van 1 limoen
- 50 gram gember
- 10-15 kaffir limes
- 200-300 ml Ketjap Manis
- Sri racha saus naar smaak
- Ontbeen de kippenpoten en snij deze in blokjes van ongeveer 20 gram
- Meng deze op met alle overige ingrediënten, zorg dat je limoenzuur als laatste toe voegt en de kip goed onder staat in de marinade, laat minimaal 1 dag marineren.
Voor de bosui:
- Ijswater
- Fijngesneden bosui
- keukenzout
- maak ijswater met zout
- Snijd de bosui zo fijn mogelijk en laat een uur in ijswater staan
- Laat uitlekken en dep goed droog voor serveren
Voor de zoetzuur
- komkommer
- sjalot
- sushi azijn
- suiker
- zout
- zonnebloemolie
- versgemalen peper
Voor het roomijs
- 50 gram jasmijnrijst
- geraffineerde olijfolie
- 100 gram suiker
- 200 ml melk
- 200 ml room
- 100 ml eigeel
- pof de rijst bruin tot donkerbruin in een pannetje met hittebestendige olie
- voeg de helft van de suiker toe en karamelliseer mee
- blus af met melk, voeg daarna de room en overige suiker toe
- laat 10-15 min zacht trekken
- passeer de massa door een zeef, koel iets terug en bindt af met eigeel
- koel af en draai er een roomijs van in de ijsmachine
Voor de kokosrijst
- 200 ml water op smaak gebracht met zout
- 100 gram jasmijn rijst
- 150 ml kokosrijst
- theelepel suiker
- fijn keukenzout
- Breng water met zout naar smaak aan de kook
- Voeg de jasmijnrijst toe en kook half gaar
- Voeg dan de kokosrijst toe met de suiker
- Blijf roeren en voeg eventueel nog wat kokosmelk toe om tot een romige “risotto” structuur te komen, eventueel klein klontje boter.
- Zorg dat de rijst bijna gaar is en laat dan nog even doortrekken in iets ruimer vocht dan eindresultaat voor het serveren.