Balinese Sateh

Ingrediënten;

Voor de kip en de marinade:

  • 4 kippenpoten (300 gram vlees)
  • 2 Aziatische knoflook
  • 1 middelgrote sjalot
  • 1 sterk geurende citroengras
  • zest en sap van 1 limoen
  • 50 gram gember
  • 10-15 kaffir limes
  • 200-300 ml Ketjap Manis
  • Sri racha saus naar smaak 
  1. Ontbeen de kippenpoten en snij deze in blokjes van ongeveer 20 gram
  2. Meng deze op met alle overige ingrediënten, zorg dat je limoenzuur als laatste toe voegt en de kip goed onder staat in de marinade, laat minimaal 1 dag marineren.

Voor de bosui:

  • Ijswater
  • Fijngesneden bosui
  • keukenzout
  • maak ijswater met zout
  • Snijd de bosui zo fijn mogelijk en laat een uur in ijswater staan
  • Laat uitlekken en dep goed droog voor serveren

Voor de zoetzuur

  • komkommer
  • sjalot
  • sushi azijn
  • suiker
  • zout
  • zonnebloemolie
  • versgemalen peper

Voor het roomijs

  • 50 gram jasmijnrijst 
  • geraffineerde olijfolie 
  • 100 gram suiker 
  • 200 ml melk
  • 200 ml room 
  • 100 ml eigeel
  1. pof de rijst bruin tot donkerbruin in een pannetje met hittebestendige olie 
  2. voeg de helft van de suiker toe en karamelliseer mee 
  3. blus af met melk, voeg daarna de room en overige suiker toe 
  4. laat 10-15 min zacht trekken
  5. passeer de massa door een zeef, koel iets terug en bindt af met eigeel
  6. koel af en draai er een roomijs van in de ijsmachine

Voor de kokosrijst

  • 200 ml water op smaak gebracht met zout 
  • 100 gram jasmijn rijst
  • 150 ml kokosrijst
  • theelepel suiker
  • fijn keukenzout 
  1. Breng water met zout naar smaak aan de kook
  2. Voeg de jasmijnrijst toe en kook half gaar 
  3. Voeg dan de kokosrijst toe met de suiker 
  4. Blijf roeren en voeg eventueel nog wat kokosmelk toe om tot een romige “risotto” structuur te komen, eventueel klein klontje boter. 
  5. Zorg dat de rijst bijna gaar is en laat dan nog even doortrekken in iets ruimer  vocht dan eindresultaat voor het serveren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *