Chicken lollypops

Alles gesneden en gemengd ruikt het zonder garen al heerlijk, dat komt vooral door het aroma van gekonfijte citroen. Als je dat opentrekt is het alsof je de lente aan de zee op snuift. Heerlijk fris en goed verkrijgbaar bij een Oosterse winkel. Het wordt gekonfijt in zout water. Denk dat het minimaal een jaar in zout water ligt. Het zout zorgt dat bitters uit het witte van de schil helemaal verdwijnen. Zout heft bitter op.

Doe maar eens een schepje zout in een glas tonic. Het wordt niet lekker, maar wel zoet en het bittere verdwijnt.

Ik heb het in de bbq gemaakt, lekker buiten koken met het zonnetje maar in de over voor degene die geen ei hebben, kan natuurlijk net zo goed. Voorverwarmen op 220 graden.

Bereiding

 1. De boodschappen; in de koelkast even een rondje, ik heb nu wat klaar gelegd voor de foto met wat groenten die ik nog had die je kunt gebruiken. Maar er is nog veel meer; Denk in de ‘ droge’ groenten. Dus wat niet te slap wordt.  Knolselder, ui, wortel, prei, pastinaak, zoete aardappel, aubergine, courgette, peterseliewortel, (fles) pompoen, tomaat, paprika, spaanse peper

En snij het niet te fijn. Denk een beetje aan hoelang iets ongeveer moet garen en wat vocht opneemt en afgeeft

Verder vind ik het altijd lekker om wat tijm en rozemarijn op de schotel te strooien, omdat dit dan droogt en lekkere aroma’s in de schotel laat trekken

Gerookt paprikapoeder, Kerriepoeder, Kappertjes, Geconfijte citroen, Sojasaus, Graanmosterd, Limoen, Creme Fraiche.

Voor de chicken lollypops:

Kippenpoten, speklamellen, stroop, rode wijn, knoflook, chipotle tabasco, graanmosterd, gezouten roomboter

Er zitten qua potjes en flesjes wat zaken tussen die voor behoorlijk wat mensen nieuw zullen zijn. Bij de foto waar ik het toevoeg, leg ik uit wat het is, wat het doet qua smaak etc.

Ik hou van smaken die knallen, dit is zo een gerechtje. Boem vol smaak. En lekker improviseren, niet te moeilijk doen.

 1. Snijplankje klaar, als basis heb ik de passata die ik nog een beetje had staan in de terracotta schaal gedaan. Je kunt natuurlijk ook oude tomaten, verse tomaten gebruiken. Gebruik wat je hebt. De tomaten gaan weer inkoken en alle smaken aan de groenten laten plakken, de tomaten zijn dus wel essentieel, maar niet te veel, anders wordt het te nat, leg ze als je hele tomaten gebruikt.
 2. We beginnen et de lak saus voor de kippenpoten. Een goede bodem stevige rode wijn
 3. Ongeveer een vol glas
 4. Goede eetlepel graanmosterd doe ik ondertussen zowel in des chotel voor de groenten
 5. Als in de lak
 6. Stevige lepel stroop en een volle eetlepel gezouten roomboter
 7. Drie gehakte tenen knoflook
 8. En chipotle tabasco; die verdient wat uitleg;

De chipotle peper is een peper die van nature gerookt smaakt met een stevig paprika aroma. Voor het extra rook effect hebben ze de peper ook nog eens gerookt en gedroogd voordat ze er met azijn tabasco van hebben gemaakt. Als je die dus gebruikt krijg e een stevige rooksmaak aan je eten. Hij is door het verhitten niet heel pittig. De smaak is delicaat, vol en zacht. Daarom vind ik deze Tabasco erg fijn om te gebruiken. Ik gebruik in deze saus ongeveer een eetlepel. Het zure pittige verdwijnt nog door het koken.

 1. Alles goed mengen en zachtjes inkoken
 2. De worteltjes lekker fijnsnijden, die blijven toch wel stevig
 3. De uien in halve manen, dan gaan de puntjes uitsteken en lekker karamelliseren
 4. De knolselder wat fijner
 5. Pastinaak even groot, zodat ze gelijkmatig garen
 6. Buitenste van de prei eraf, dat is hard en uitgedroogd door een week koelkast
 7. Verder in ringetjes
 8. Alles in de terracotta schaal
 9. Ik ben fan van aubergine, zeker in dit soort, ratatouille structuur achtige schotels bijna lijken te smelten en alle smaken opnemen. Bijna smaakbommetjes

Zoete aardappel heb ik ook gesneden, zelfde grootte ongeveer maar foto vergeten

 1. In dit geval kies ik ook voor gember. Gember boost alle smaken en niemand zal denken dat er gember in dit gerecht zit.
 2. Gember wel heel fijngesneden
 3. Ik gebruik de hele peper met zaadjes en lijsten. Hij was niet heel scherp. Ik proef altijd de peper voordat ik deze gebruik. Iedere peper heeft zelfs in hetzelfde pakje een compleet andere scherpte. Recepten waarin dus een halve rode peper staat, even zelf nadenken en zelf proeven en doseren. Ik hou van stevig pittig. Dit gerecht mag het zeker hebben.
 4. De gember en de peper er overheen strooien
 5. Net als drie lepels kappertjes, neem ook wat van het vocht mee! Heerlijk, sowieso vind ik alle vocht van cornichons, uitjes et geweldig van smaak. Ik gooi het nooit weg! Komen we een andere keer op, beloofd!
 6. Deze kerrie blend heb ik meegenomen uit Bali, zit net als Hindoestaanse kerrie wat hoger in fenegriek en mosterdmeel, wat ik zelf erg lekker vind. Hindoestaanse kerrie is goed verkrijgbaar bij een oosterse winkel en heerlijk op groenten.

Massala zou een beetje log en een zware smaak zijn. Hindoestaanse kerrie is veel frisser en dat willen we in dit gerechtje. Vadouvan zou ook goed kunnen, maar die is ook pittig, dus laat dan de Spaanse peper weg, of niet.

 1. Gerookt paprikapoeder. Dit gerookte past zo meteen mooi bij de rest en paprikapoeder. Sluit erg goed aan bij kerrie blends.
 2. De saus voor de kip moet echt stevig indikken, dus tijdig roeren, anders brandt deze aan
 3. Stroop zit vol suiker en suiker wordt karamel vanaf 120-160 graden, daarna verbrandt het.
 4. In plaats van zout gebruik ik sojasaus. Dit flesje soja heb ik al heel lang. Het flesje staat met open dop in de kast, zodat de smaak verder ontwikkeld en heel langzaam indikt. Ondertussen smaakt deze zout, zoet en naar chocolade. (dit maak voor mij de connectie naar mole Poblano)
 5. De opfrisser en smaaklijm van het hele gerecht; geconfijte citroen. Dit moet je in de kast hebben. Het is geluk in een potje. Als je het niet meer ziet zitten, trek dit open en ruik eraan. Goddelijk! Snij het ragfijn, haal de pitjes eruit en het kan mee over de groenten. Dit rare ding uit een potje maakt je gerecht van een andere planeet. Ongelofelijk.
 6. Nog flink zwarte verse peper
 7. Geraffineerde olie
 8. En klaar om te mengen
 9. Goed husselen en zorgen dat alle specerijen goed verdeeld zitten. Echt lekker met je handen in masseren, beetje kneuzen en alles goed inwrijven
 10. De groene kruiden erover met partjes limoen en in de over/ bbq op 220 graden. Oven dicht en daarna gelijk op 160 graden zetten
 11. Zo dik mag de saus inkoken. Jam dikte. Laat de lak afkoelen. Dan dikt ie nog meer in
 12. De kippenpootjes klaar maken en voor de netjes het pootje eraf
 13. Je zet de witte sliertjes zitten. Dit zijn de peesjes. Die moeten allemaal doorgesneden zijn, zodat je het vlees onderaan het bot op een bolletje kan duwen. Ik zeg; doe dit altijd, want het zorgt voor super malse kippenpoot
 14. Op deze hoogte het mes erin en rond het bot snijden (dat is best taai en vergt soms wat creativiteit).
 15. Ik hak de pootjes er ook vaak gewoon af (stuk sneller), maar je moet wel opletten dat er geen botsplinters achter blijven. Het is wat ook wat minder mooi natuurlijk en toont wat minder vakmanschap. Maar prima, voor een home cooking techniek om zsm aan het aperitief te beginnen.
 16. De lak aanbrengen
 17. Speklamellen er rond
 18. En klaar zijn ze om mee in de oven te gaan
 19. Het ziet er zo al heerlijk uit
 20. De groenten hebben nu een halfuurtje van 220 naar 160 graden gegaard.
 21. En de kippenboutjes mogen erop. (Alle heerlijke sappen uit de kip gaan dus rechtstreeks die toch al lekkere groenten, nogmaals verrijken). Dit mag op 160 graden blijven, tot ze mooi krokant en gekarameliseerd zijn. Bij mij in de egg, duurde dit 20-25 mijn

Mocht je het ook in de egg doen; ik heb er nog 10 minuten van tevoren beuken rookmot in gedaan om de subtiele rooksmaak extra eruit te laten komen

 • Uit de oven lekker krokant spekje en botermalse kip. De kip droogt ook zeker niet uit omdat continue stoom van de groenten ook mee helpt garen. Beter langer dan 20-25 minuten en krokant op 160 graden dan verbrandt. Je zult een beetje op moeten letten en kijken tijdens het aperitief. Iedere over heeft een andere capaciteit
 • De limoentjes en takjes eruit, groenten even doorscheppen
 • Bijna klaar
 • Creme fraîche en limoentje, kippenpootje… ik zit nog steeds vol. Prettige paasdagen & happy cooking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *