Cheesecake

  1. De ingrediënten; Bastogne en koekjes van jules de strooper, maar eigenlijk kunnen alle koekjes          

Boter, Crème fraiche, zachte roomkaas, eieren, zout, (vanille)suiker, vanille (of essence, spetterduur namelijk) & Beetje bloem

Dit is zo een leuk gerecht omdat het niet de strikte patisserie regels volgt, en je best wat ruimte hebt om te prutsen (creativiteit ook wel genoemd met een chique woord)

  • Bakpapier in een springvorm klemmen
  • Doe de koekjes in de keuken machine, of als je die niet hebt, gebruik grof geweld!
  • Opdraaien met koude boter, maar je kunt ook mengen met licht verwarmde boter
  • Beetjes toevoegen
  • En glad draaien
  • Verdelen over de springvorm
  • Egaal
  • En even in de oven bakken, dat lekt altijd vet, dus zet er iets onder, dat voorkomt huiselijke spanningen en masker19 meldingen bij de apotheek
  • Rabarber, maar ieder fruit kan, tot jam maken, rabarber wel even pellen van tevoren. Ik kies voor rabarber en aardbeitjes, lekker uit de Brabantse grond, nu ik langer in Brabant leef dan in zeeland mag ik dat hopelijk met trots zeggen
  • Vijf minuutjes op 180 graden circulatie is voldoende, dit zorgt er net even voor dat de rabarber wat minder opgenomen wordt door de kuukskes bij het bakken in de oven met de vulling
  • De rabarber opbakken
  • Mat vanillesuiker
  • Klein deksel erop in de pan op hoog vuur, dan gaart alles snel en brandt de suiker niet aan
  • De bodem is mooi crispy en 1 geheel na afkoelen
  • De roomkaas
  • Crème Fraiche
  • Eitjes toevoegen (ongeveer 1 kg roomkaas en crème fraiche = 6 hele eieren)
  • De rabarber is mooi glad (hoeft niet helemaal gaar)
  • De rabarber eroverheen strijken
  • Beetje bloem toevoegen aan het beslag helpt subiet om de cheesecake mooi luchtig te maken. Twee eetlepels op 1 kg is voldoende
  • Vanille peultjes, ja spetterduur, maar niets gaat voor mij boven verse vanille in de patisserie, man man man, wat een heerlijk aroma

Het peultje doormidden snijden en het merg eruit halen en door het beslag mengen

De peuk zelf zit nog boordevol aroma’s, gooi dat dus niet weg.

  • Stop het in een pot met suiker en je hebt nog lang genot van je eigen vanille suiker
  • Beslag glad gemengd
  • In de springvorm
  • Ook hier is het beter om er een RVS of schaaltje onder te zetten, aangezien de vetjes er altijd uitkomen
  • Ik zet ook een kommetje vol water op de warmte verdeelplaat van de over, dat zorgt ervoor dat de cake niet uitdroogt.

Oven 130-140 graden, onder-boven warmte, geen circulatie ongeveer 1,5 u

  • Halverwege, kan al, maar dan heb je beetje lopende vulling, ik wil stevige cheesecake
  • De bloem helpt het beslag souffleren, dan weet je dat ie goed is
  • Afkoelen op de open over, dan is de temperatuur overgang minimaal en blijft het luchtiger
  • Afgekoeld, decoreren maar!
  • Met meringue, aardbeitjes en munt, maar doe vooral lekker je eigen ding! Enjoy!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *